Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι στη ΔΕΗ...

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο και ομάδα διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης είχε σήμερα αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη από τον επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας Νίκο Χρυσόγελο και τους υπεύθυνους για τον τομέα Κλίματος, Ενέργειας και Μεταφορών, Τάσο Κρομμύδα και Κωνσταντίνο Κατώπη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο ρόλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο μιας νέας ενεργειακής πολιτικής.

Εκ μέρους της ΔΕΗ παρουσιάστηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός καθώς και οι δραστηριότητες της επιχείρησης στην αποκατάσταση εδαφών στα λιγνιτορυχεία και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων τόνισαν πως η στροφή στην εξοικονόμηση και στην πράσινη ενέργεια είναι πλέον απόλυτη αναγκαιότητα καθώς οποιαδήποτε αποτυχία στο στόχο αυτό θα έχει εκτός από περιβαλλοντικές και τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Χαρακτηριστικά τα στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν πως από το 2013 το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μπορεί να ανέρχεται στα 1,5 δις ευρώ ετησίως.


Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αναλυτική ενημέρωση καθώς και για το γεγονός ότι η ΔΕΗ φαίνεται να λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό της την περιβαλλοντική παράμετρο. Ταυτόχρονα όμως επεσήμαναν τα ακόλουθα: Ως προς το επενδυτικό πρόγραμμα τους ανησυχεί ότι σε συνολικό προϋπολογισμό 13 δις ευρώ οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιπροσωπεύουν μόνο 2 δις καθώς και η αύξηση ισχύος των νέων λιγνιτικών σταθμών που θα αντικαταστήσουν τους πλέον γερασμένους υφιστάμενους. Με δεδομένη τη σταθερή θέση για την ταχύτερη δυνατή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν να τεθεί σε κάθε περίπτωση όριο των 550 gr CO2 ανά παραγόμενη kWh για τους νέους θερμικούς σταθμούς. Ταυτόχρονα ζήτησαν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και εγγυήσεις για τη δυνατότητα συλλογής και αποθήκευσης του εκπεμπόμενου CO2 στις νέες μονάδες.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη η ΔΕΗ να παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργίας αντλητικών σταθμών σε συνδυασμό με τους υδροϋλεκτρικούς της επιχείρησεις καθώς αυτοί είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί μεγάλη διείσδυση ανανεωσίμων στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κος Χρυσόγελος είπε τα εξής: «Χρειάζεται ολοκληρωμένη στρατηγική για την ενέργεια που να φτάνει μέχρι το 2030-50, στην οποία θα ενσωματώσουμε τη στρατηγική για την προστασία του κλίματος, καθώς και αναγκαστικές αλλαγές στην οικονομία ώστε να γίνει πιο πράσινη, θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κοινωνικών πολιτικών.

»Χρειάζεται μια στρατηγική ώστε η ΔΕΗ να παίξει τον δικό της ρόλο γνωρίζοντας ποιο είναι το πλαίσιο και οι μακροχρόνιοι στόχοι, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες και για απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, πετρέλαιο, λιγνίτη και πυρηνική ενέργεια μέχρι το 2030. Και επιπλέον στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ο πολίτης, μια επιχείρηση, ή ο αγρότης θα μπορούσε να είναι και παραγωγ ενεργειας με τις ανανεωσιμες πηγες ενεργειας για να εχει και συμπληρωματικα εισοδηματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: